tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kanojen puuhastelut

Kanat nauttivat uudesta "ulkotarhastaan" suunnattomasti. Kanathan täytyy pitää sisätiloissa toukokuun loppuun asti muuttolintujen vuoksi. Me asumme joutsenten reitilläkin eli ne lentelevät päivittäin pihapiirimme yllä. Kanat alkoivat kuitenkin niin kaihoisasti kuikuilla kanalan ikkunan takana näkyvää keväistä luontoa ja täytyihän niille rakentaa tarha suulin sisätiloihin, jotta ne pääsevät haistelemaan ulkoilmaa. Käytännössä aitaus on sisällä, mutta tarhassa on pääosin maalattia ja suulissa on iso ovi, josta pääsee päiväkin paistelemaan sisälle. :)


Yksi kanoista lentää aina ulospäästessään suoraan ikkunalle syömään kärpäs/itikka-aterian. Muut eivät ole varmaan ehtineet tajuamaankaan, mikä herkkuateria ikkunalla on tarjolla.Seinällä on pari "hyllyä", jotta kanat pääsevät ylemmäskin kuikuilemaan. Ne ovat kyllä niin uteliaita touhottajia.


Herkuille kanat ovat todella persoja. Jos kanoille on viemässä salaattikerää, niin sitä tullaan jo lentämällä vastaan ja kerä on tuhottu alta aikayksikön. Kastemadot ja etanat häviävät parempiin suihin sekunneissa. Hedelmät ja makaroni kuuluvat myös listaykkösiin.Kanat eivät ole näyttäneet vielä merkkiäkään hautomisajatuksista. Mutta hieman vielä ilmojen lämmettyä voisi jo kokeilla merkittyjen munien jättämistä pesään, jos joku rouvista innostuisi hautomispuuhiin.


Mukavaa räntäsateista ;) alkuviikkoa!

Sari

18 kommenttia:

 1. Meilläkin oli kanoja joskus muinoin. Siihen aikaan ei ollut nettiä, mistä olisi saanut tietoa. Ei tiedetty, ettei kanoja voi pitää ulkona ennen toukokuun loppua. Miten se häiritsee muuttolintujen muuttoa???? Meillä aukeni luukku aina lämpöisinä päivinä jo aikaisin keväällä ulkotarhaan. Kun itse olimme kotona, kanat olivat vapaasti pihalla, yöksi kutsuttiin sisälle tarhaan. Olivat kyllä innokkaita hautomaan. Tuo kukko on ihan just niinkuin meidän Kalevi ;) Kyllä teidän kanojen kelpaa elellä suurissa tiloissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei uskalla päästää kanoja vapaaksi pihapiiriin, kun haukkapariskunta liitelee pihapiirimme yllä ja kissa on kova pyydystämään rusakan poikasiakin niin epäilen, että tilaisuus tekisi varkaan.
   Ulkonapitokiellolla halutaan estää muuttolintujen mahdollisesti kuljettamien tautien leviäminen kanoihin.

   Poista
 2. Ihanat tipuset, minun lapsuuskodissakin oli kanoja. Täällä paistaa aurinko:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Täälläkin räntäsadetta saatiin onneksi vain yhtenä päivänä! :)

   Poista
 3. Iiiik, vähänkö nyt ollaan mielissään kanalassa. Voi niitä aikoja kun meilläkin oli kanoja. Muistelisin että kyllä meilläkin vartottiin tota muuttolintuaikaa ja sitten saivat tepastella ulkona mielinmäärin.. Meillä nyt oli vähän enemmänkin eläimiä, lehmiä, possuja jne. mutta olin silloin vielä niin nuori etten enään edes muista kunnolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi! Teillä on ollut paljon touhua ja tohinaa pihapiirissä. :)

   Poista
 4. Anonyymi14/4/15

  Ihania kanoja ❤️Ja niiden tuottamat munat on kyllä ihan parhaita ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Munat ovat ainakin tuoreita ja makua löytyy, kun syötetään muutakin kuin rehua. :)

   Poista
 5. Hauskasi kanasia. Muistan lapsena, kun astuin yhden kanalan ovesta sisään niin siellä oli sellanen meteli, että. Katselin niitä ja niiden touhuja. Sitten ihan yhtä-äkkiä uroskukko kiekaisi niin kuuluvasti, että vähän hätkähdinkin. Siinä samassa kanat olivat hiljaa. Tämä on jäänyt niin hyvin mieleeni. Olin ehkä silloin joku 4-5 vuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Meilläkin Vilhelmillä on kova ääni. Kuuluu pitkälle. ;) Kanat kuuntelevat kukkoa tarkasti. Kun niille vie herkkuja, niin kukko nappaa aina kanoilta tipahtaneita herkkuja ja pitää jännän "kurkkuäänen" ja samassa kaikki kanat ovat kukon vierellä katsomassa, että mitä asiaa Vilhelmillä on. <3

   Poista
 6. Kun olin pieni ,meillä oli kanoja 500 kpl. Suututti silloin, kun istuin katsomaan telkkaria, niin aina tuli munakenno eteen putsattavaksi :) Ihania ovat kuitenkin :) Niin UPEA kukko !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anemone! :) Apua! Voin kuvitella mikä munamäärä on putsattavana 500 kanasta. Kun neljäkin saa niitä jo aikaiseksi yli omien tarpeiden. :D

   Poista
 7. ♥ihania! Tyttärellänikin kanala :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa Riitta Sinikka! Kanat ovat niin suloisia. :) Innolla seuraan kaikkia blogejakin, joissa vilahtelee kanoja. :)

   Poista
 8. Ihanan rentouttava postaus, kanaset kaunoiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SatuKoo! Kanat luovat rentoutta ympärilleen. Arjen kiireiden kireydet häipyvät mielestä, kun hetken istuskelee kanojen seurassa. :)

   Poista
 9. Voi miten ihanat oltavat teidän kanoilla:) Meidän kanat tykkää KAIKISTA ruuista mitä niille vie, mutta makkara on ihan ykkönen jos sitä joskus saa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MaMMeli! :) Makkara saa kyllä vipinää kanalaan. Ensimmäinen kana, joka ehtii saamaan makkaranpalan suuhun, juoksee vauhdilla muita karkuun. Ja kaikki muut kanat tietty vauhdilla perässä, kun juuri se yksi pala on kaikista herkullisin tietysti. :D

   Poista

DIY: Valotontut

 Tee itse hauskat ja todella helpot valotontut! :) Tontun vartalo on kertakäyttöinen kuohuviinilasi. Sen ympärille liimas...