maanantai 4. tammikuuta 2016

Kanojen talvipuuhia

Talvi tuli vihdoinkin! Johan sitä tänne Satakuntaan saatiinkin odotella. Alkoi jo epäilyttää, että siirrytään syksystä suoraan keväisiin tunnelmiin.  Nyt kun kanat viettävät päivät sisällä, niille pitää keksiä mukavaa puuhaa ja ihmeteltävää.


Kuusen havut ovat kanoille miellekästä nokittavaa ja havut toimivat hienosti myös munintapesien suojana. Suojaisin pesä on kanojen mielestä paras munintapaikka.


Kesällä keräiltiin kanoille kerpuja kuivumaan; maitohorsmaa, nokkosia, koivua, pajua ja vadelmaa. Kanat tykkäävät kovin kerpujen tuhoamisesta ja niistä saa edes vähän vihreyttä ruokavalioonkin.


Kesän nuorikot orrella. Komea kukkoviisikko ja pari nuorikkokanaa. :)Kukko munintapesän tarkistuskäynnillä

Vilhelmi-kukonkin pitää tunkea itsensä välillä munintapesiin tarkistuskäynnille. Kovaa touhua ja tohinaa nämä tarkastuskäynnit ovatkin. Yleensä kukko pitää kovaa pajatusta pesää tarkastaessaan ja kanat mekkaloivat ulkopuolella. Kukon hyväksymiin pesiin kelpaa kanojen munia. :)

Tarkistus suoritettu ;)


Kanojen suuri ilon aihe on ollut kanalaan asennetut kepit, johon pujotetaan vaihtelevasti omenia, porkkanoita ja lanttuja.


Toisella puolella kanalaa on "nuorison puoli" ja kylpypaikka. :) Viikonlopun vapaapäivinä on mukavaa viettää pidempään aikaa kanojen parissa ja "siivoilla" kanalan nurkkia. Kanat ovat niin ihmeissään ja innostuneita kaikista kanalassa tapahtuvista muutoksista. Riemu syntyy turvepaalista tai olkikasasta, jonka kanat saavat itse "tuhota" ja levittää ympäri kanalaa. Omenien lisääminen tikkuihin saa kanalauman jalkoihin mukavasti vipinää. Niiden touhuja on aina vain niin mukava seurailla. <3


Mukavia pakkaspäiviä toivottelee

Sari


8 kommenttia:

 1. Anonyymi5/1/16

  Onpa teillä upea kukko! Tuo omppokeppi on hieno idea, täytyypä suunnitella, jos meillekin johonkin mahtuisi. Meidän kanala on vaan vähän epäkäytännöllinen, kun se on järkätty kahteen vanhaan karsinaan. Iloisia päiviä teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riitta! Vilhelmi on kyllä niin mainio kukko, että siitä ei kovin helposti tee mieli luopua. <3

   Poista
 2. Anonyymi5/1/16

  Ihana kanala <3 Mukavia hetkiä kanojen ja kukon parissa sinne päin <3 Ja hyvää uutta vuotta :)

  VastaaPoista
 3. Hienoja virikejuttuja ja herkkupaloja kanoillanne on. Pitääpä vihjaista tuollaisista tyttärellemmekin, heillä kun on myös kolme kanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! <3 Muistankin, kun olitte kyläkaupalla kauppiaana ja kanojen hoitajina. :)

   Poista
 4. Minä niin rakastan kanoja ♥ Itsekin olen yrittänyt nyt keksiä kanoille puuhasteltavaa, kun ovat sisällä. Minulla on monia erilaisia metallitelineitä, jotka on tarkoitettu esim. ulkolintujen talipalloille tai kanien/jyrsijöiden herkuille. Niihin kun laitan omenaa, salaattia tai vastaavaa sisälle, niin kanoilla riittää tekemistä kun ne nokkii niitä niistä kiikkuvista häkkyröistä :)

  VastaaPoista
 5. Hyvät oltavat teidän kanoilla ja omppukeppi loistava, täytyy varmasti laittaa meilläkin toteutukseen! :)

  VastaaPoista

DIY: Valotontut

 Tee itse hauskat ja todella helpot valotontut! :) Tontun vartalo on kertakäyttöinen kuohuviinilasi. Sen ympärille liimas...