torstai 30. maaliskuuta 2017

Kanalan perustaminen

Onko sinulla haaveissa oma kanala? Kokosin tähän postaukseen tärkeitä tietoja, joihin kannattaa perehtyä ennen kanojen ottamista.

Eviran sivuilta löydät "Kana - eläinsuojelusäädäntöä koottuna" -oppaan, johon koottu kanojen pitopaikkaan ja hoitoon liittyvien eläinsuojelusäädösten sisältöä. Siipikarjaliiton "Kesäkanalan perustaminen" -oppaasta löydät hyvää perustietoa kanoista ja kanalan tarpeista. Jos asut kaava-alueella, sinun pitää ottaa yhteyttä kunnan terveydenhuoltoviranomaiseen ja rakennusvalvontaan (rakennuksen käyttötarkoituksen muuttuminen tai uuden rakentaminen) ennen kanojen hankkimista. Kaava-alueella ei välttämättä saa pitää kukkoa. Vaikka ottaisit yhden kanan kesäksi, niin sinun pitää rekisteröityä siipikarjan pitäjäksi. Löydät lisää tietoa rekisteröitymisestä Eviran sivuilta. Rekisteröitymislomakkeet löydät myös Eviran sivuilta. Rekisteröitymislomakkeet toimitetaan oman kunnan maaseututoimeen.


Siipikarjan ulkonapito on kielletty lain mukaan maaliskuun alusta toukokuun loppuun.  Viime syksyn lintuinfluenssatapausten vuoksi ulkonapito on kielletty 1.12.-31.5. Löydät Eviran sivuilta tarkempaa tietoa ulkonapitokiellosta ja millaisessa aitauksessa kanat voivat ulkoilla kieltoaikana, kun teet erillisen ilmoituksen ulkonapidosta.


Lintuinfluenssan esiintymistä Suomessa pystyt seuraamaan Eviran tiedotteista. Kanalaa suunnitellassa kannattaa jo perehtyä siihen, miten suojaat parhaiten omat lintusi lintuinfluenssalta ja muilta eläintaudeilta. Täältä löydät vinkkejä siihen miten pitopaikkaa ja kanojen ruokia voi suojata tartunnoilta. Varsinkin länsirannikko on suuren lintuinfluenssariskin aluetta.


Munanetistä löydät paljon tietoa kanoista. Munanetin Facebook-sivuilta saat nopeastikin apua ja tietoa muilta kanaharrastajilta. On tärkeää perehtyä kanojen tarpeisiin jo kanalan suunniteluvaiheessa. Kanalaan tarvitaan riittävä määrä orsia, munintapesät, kaura-, rehu- ja vesiastiat, valaistus ja riittävästä ilmanvaihdosta täytyy myös huolehtia. Kanalassa kosteus nousee talven aikana helposti liian korkeaksi, jos ilmanvaihto ei toimi tarpeeksi tehokkaasti. Liiallinen kosteus ei ole kanoille hyväksi. Kanat tarvitsevat myös kylpypaikan itselleen. Kylpypaikaksi käy tarpeeksi paksu kerros esimerkiksi turvetta tai hiekkaa. Kanat rakastavat kylpypaikkaan uppoutumista ja pöllyttävät turvetta/hiekkaa päälleen. Siinä on kana onnellisimmillaan. :)


Meillä on 4 munintapesää 14 kanalle, mutta kanat käyttävät niistä pääsääntöisesti vain kahta. Orsien alle olemme rakentaneet "kakkatasot", jotka helpottavat kanalan puhtaanapitoa ja vähentävät hajuhaittoja sekä kosteutta talviaikaan. Kanalan seinät olemme maalanneet kalkkimaalilla. Kanalan rakenteet kannattaa suunnitella niin, ettei rakenteisiin jää koloja ja kanala on helppo puhdistaa. Kaikista paras olisi, jos kanala olisi kokonaisuudessaan pestävissä esim. painepesurilla (lattiakaivo olisi tietysti tällöin tarpeellinen). Jos kanoihin jostain syystä tulee kanapunkkeja tms., pääsee loisten hävityksessä helpommalla, jos kanalassa ei ole koloja ja pinnat pystyisi pesemään kunnolla. Joskus hävitysurakka saattaa olla aika toivoton, jos myrkyt eivät kaikkiin koloihin ylety.

Meillä kanojen pääruokana käytetään rehua, kauraa, kalkkia ja syksyllä kerättyjä kerpuja (kuivattuja nokkosia, maitohorsmaa, lehtipuiden oksia, jne.) sekä keppeihin pujotettuja porkkanoita ja omenoita. Lisäksi kanat tarvitsevat koko ajan tarjolle hienoa soraa tai karkeampaa hiekkaa, koska karkeamman ruoan kanat hienontavat kivipiirassa soran avulla. Kanat ovat todella persoja herkuille, mutta niiden tarjoamisessakin kannattaa muistaa kohtuus. Ruoan lisäksi annan kanoille vitamiiniliuosta, joka parantaa kanojen vastustuskykyä ja lauma pysyy terveempänä. Kanoille ei saa antaa sipulia, avokadoa ja raakaa perunaa. Kovin suolaisten ja maustettujen ruokien antamista kannattaa myös välttää.
 

Mielestäni yksi todella tärkeä asia ennen kanojen hankkimista on miettiä toimintatapa, jos jonkin kanan kohdalla tulee tarpeelliseksi "hätälopetus". Jokaisen kananomistajan velvollisuus on pitää huoli sairaiden yksilöiden hoidosta ja kivuttomasta lopetuksesta. Joskus kanalan pidossa voi tulla eteen tilanne, jolloin lopetus on tehtävä nopeasti ja tähän täytyy olla varautunut sekä perehtyä kunnolla siihen miten lopetus tehdään mahdollisimman kivuttomasti ja inhimillisesti. Jos tuttavapiirissäsi on kanojen omistajia tai metsästäjiä, voit heiltä kysyä opetusta tähän.

Oliko kirjoituksesta sinulle hyötyä? Unohdinko jotain tärkeää? :)


Sari

Linkit:


https://www.evira.fi/tietoa-evirasta/julkaisut/elaimet/oppaat/kana---elainsuojelulainsaadantoa-koottuna/

http://www.siipi.net/index.php

www.siipi.net/images/stories/pikkusiipi/kesakanalan_perustaminen_2016.pdf

https://www.evira.fi/elaimet/elainsuojelu-ja-elainten-pito/merkitseminen-ja-rekisterointi/siipikarja/

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110081

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/siipikarjan-ulkonapitokielto-1.12.31.5/

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/

https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintautien-vastustaminen-ja-valvonta/elaintaudeilta-suojautuminen/

http://www.munanetti.net/

https://www.facebook.com/groups/58853017824/


6 kommenttia:

 1. Onpa upea kukko ja kanat myös ! Kanat on niin lähellä sydäntäni. Lapsuudenkodissani oli 500 kanaa . Silloin ei yhtään naurattanut kun aina joutui munia puhdistamaan kun vähänkin istahti :)

  VastaaPoista
 2. Meillä oli joskus kotona kaneja,kalkkunoita ja pari possua☺

  VastaaPoista
 3. Kyllä on ollut haaveena monen monta kesää mutta olen vain tyytynyt ihastelemaan vielä toisten kanasia. Mukavaa sunnuntaita

  VastaaPoista
 4. Olisihan se kiva pitää kanoja, mutta meillä se olisi aika haasteellista. Varmasti niitä on kiva seurata ja munien osalta omavarainen.

  VastaaPoista
 5. Ompas teillä ihania kanoja! Täältä Martta, Milla ja Lotta lähettävät terveisiä lajitovereille <3 Ihana tämä sinun blogi. Kirjauduin lukijaksi ja aloin seuraamaan myös instassa <3 Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 6. Sinulla on hienon värisiä kanoja! Oli kiva lukea vinkkejä blogistasi kanalan perustamisesta. Itsekin perustimme tänä kesänä kanalan ja olemme todella innostuneita siitä. Jos haluat katsoa meidän kanalaa, osoite on https://metsanreunasta.blogi.net/blog/101/uuden-kanalan-avajaiset/

  VastaaPoista

DIY: Valotontut

 Tee itse hauskat ja todella helpot valotontut! :) Tontun vartalo on kertakäyttöinen kuohuviinilasi. Sen ympärille liimas...